Mackmyra Extra Rök 2008  

 

Vårt fat - lite info:

Mackmyra Extra Rök

Den svenska röksmaken kryddad med enris är en stark personlighet. För att få en rökig whisky torkar vi malten genom att elda med torv och krydda med enris.
Mackmyra Extra Rök har 50 procent längre röktid och dubbla mängden rökmalt vid varje destillering jämfört med vårt ordinarie rökrecept, Mackmyra Rök.
Mer enris, mer kraft och mer styrka. Detta borgar för en riktigt god och rökig whisky om några år.

Olika fat ger olika karaktär.

Ex-Bourbonfat
Bourbonfatet ger röksmaken stort utrymme men mjukar upp och balanserar med toner av honung, vanlilj och citrusfrukt.


Ex-Sherry
På sherryfatet får den kraftiga röksmaken inslag av druvdestillat, rostade nötter, russin och mörk choklad.

Svensk Ek
Den svenska eken bidrar med en kryddig örtighet, pampiga ektoner och en kärvhet som balanseras av en sötma lik karamelliserat socker.

Bourbon-fatet ger guldbrun, sötaktig dryck

Före detta Bourbonfat är det vanligaste lagringssättet för europeisk whisky - cirka 80% lagras på detta sätt. Våra fat levereras direkt från USA till Mackmyras tunnbindarmästare, som kvalitetskontrollerar var och ett individuellt innan han bygger om dem till mindre storlekar.

Faten har en ursprunglig volym om cirka 180 liter (55 gallon) och har i genomsnitt lagrat bourbon mellan tre och fem år. Eftersom de enligt amerikansk lag endast får användas en gång exporteras de till bland annat europeiska länder för lagring av andra drycker.

Bourbonfat ger en guldbrun färg, en sötaktig doft med inslag av vanilj och karamell och en rund, angenäm smak.

Vi använder enbart fat av first-fill kvalitet, vilket ger en kraftigare karaktär.

 

30-litersfatet - vår första storlek


Ett 30-litersfat anger den ursprungliga mängden vid fatfyllningen. Den slutliga mängden beror på lagringstiden, eftersom en mindre del whisky avdunstar varje år. Denna del kallar skottarna angels share. Även änglarna måste ju få sitt...

På ett mindre fat utvecklas whiskyn snabbare, eftersom en större del av whiskyn har kontakt med eken. Att vi använder just 30-litersfat beror på att vi i vår allra första anläggning - Mackmyra pilotdestilleri - fick ut trettio liter råwhisky i varje omgång. Storleken visade sig bra vid lagring, med snabb mognad, och har därför fått vara kvar både av kvalitetsskäl och som påminnelse om hur det hela började. Vårt nya, fullskaliga destilleri (som stod klart 2002) klarar upp till 800 liter per dag.

 

Smögen Västkustlager

Väskustlagret på Smögen är Mackmyras nyaste lager. Det byggdes upp under 2007 i en av Kustbevakningens gamla bergrum, insprängt i Smögens klippor. Västkustlagret invigdes sommaren 2007 av mer än 200 stolta medgrundare som valt att lagra sina egna fat där.  Totalt har lagret plats för 1200 fat och är just nu fyllt till 60%.

GPS-koordinater: Lat: N 58º 21' 29.48", Long: E 11º 13' 50.79"

 

Fyllningsdatum: 28 november 2008

Tappningsdatum 6 september 2012  

 

Lite bilder från fatfyllningen:

 

Vår representant Peter Carlsson tog hand om vår tunna men hade även i uppdrag att förse ett annat gängs tunna med rökiga droppar. Vi tackar för hjälpen !!