Mackmyra Ambassadörsfat 2009  

 

Vårt fat - lite info:

Mackmyra Ambassadörsfat

Den svenska röksmaken torkad över rök kryddad med enriskvistar. En karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Lagrad på ambassadörsfat rundas röksmaken av med toner av vanilj och en sötma lik karamelliserat socker. Dessutom får whiskyn en härligt örtig kryddighet från den svenska eken.


Ex-Bourbonfat
Bourbonfatet ger röksmaken stort utrymme men mjukar upp och balanserar med toner av honung, vanlilj och citrusfrukt. Ambassadörsfatet har lock och botten i nytillverkad svensk ek vilket
bidrar med en kryddig örtighet, pampiga ektoner och en kärvhet som balanseras av en sötma lik karamelliserat socker.

Bourbon-fatet ger guldbrun, sötaktig dryck

Före detta Bourbonfat är det vanligaste lagringssättet för europeisk whisky - cirka 80% lagras på detta sätt. Våra fat levereras direkt från USA till Mackmyras tunnbindarmästare, som kvalitetskontrollerar var och ett individuellt innan han bygger om dem till mindre storlekar.

Faten har en ursprunglig volym om cirka 180 liter (55 gallon) och har i genomsnitt lagrat bourbon mellan tre och fem år. Eftersom de enligt amerikansk lag endast får användas en gång exporteras de till bland annat europeiska länder för lagring av andra drycker.

Bourbonfat ger en guldbrun färg, en sötaktig doft med inslag av vanilj och karamell och en rund, angenäm smak.

Vi använder enbart fat av first-fill kvalitet, vilket ger en kraftigare karaktär.

 

30-litersfatet - vår första storlek


Ett 30-litersfat anger den ursprungliga mängden vid fatfyllningen. Den slutliga mängden beror på lagringstiden, eftersom en mindre del whisky avdunstar varje år. Denna del kallar skottarna angels share. Även änglarna måste ju få sitt...

På ett mindre fat utvecklas whiskyn snabbare, eftersom en större del av whiskyn har kontakt med eken. Att vi använder just 30-litersfat beror på att vi i vår allra första anläggning - Mackmyra pilotdestilleri - fick ut trettio liter råwhisky i varje omgång. Storleken visade sig bra vid lagring, med snabb mognad, och har därför fått vara kvar både av kvalitetsskäl och som påminnelse om hur det hela började. Vårt nya, fullskaliga destilleri (som stod klart 2002) klarar upp till 800 liter per dag.

 

Mackmyra Skogslager

Tunnan lagras just nu i Bodås Gruva men kommer under 2010 att flyttas till Mackmyras nya skogslager beläget mellan Gävle och Mackmyra som invigs i juni 2010.

 

Fyllningsdatum:  Mellan den 2009-11-05 och 2009-12-09. Troligen 2009-12-04.... Besked kommer senare!

                            Man kan tydligen inte se detta fat på fatwebben innan till våren, då Mackmyra skall länka 2 olika databaser har jag fått besked om.