Hållö Quarter Cask Reserve Vintage 2007  

 

Vårt fat - lite info:

Svenskpräglad rök med doft av enris
Mackmyra Rök är baserat på kraftigt rökt malt enligt vårt svenska recept. Den mjuka framtoning som finns i Mackmyra Elegant är här utbytt mot en komplex, potent karaktär med en svensk särprägel som inte står att finna någon annanstans. Eftersmaken är utpräglad, lång och markant.

Grönmalten torkas med en bas av rök från svensk vitmossetorv, från en täkt som låg under havsytan under istiden och som höjt sig till Mackmyras nivå under de senaste årtusenden. Röken kryddas med unga enriskvistar.

Vid destilleringen tas själva hjärtat ("the middle cut") ut något annorlunda än Mackmyra Elegant för att få en annan komposition av smakämnena. Dock är det alltid destilleriförmannens näsa som exakt bestämmer skärningspunkterna. Mackmyra Rök lämpar sig för längre lagring än Mackmyra Elegant.

Lagring på ex-bourbon ger utrymme för rökigheten att framträda tydligt. Den mer äventyrlige kombinerar istället receptet med ex-sherry eller svensk ek.

 

Bourbon-fatet ger guldbrun, sötaktig dryck
Före detta Bourbonfat är det vanligaste lagringssättet för europeisk whisky - cirka 80% lagras på detta sätt. Våra fat levereras direkt från USA till Mackmyras tunnbindarmästare, som kvalitetskontrollerar var och ett individuellt innan han bygger om dem till mindre storlekar.

Faten har en ursprunglig volym om cirka 180 liter (55 gallon) och har i genomsnitt lagrat bourbon mellan tre och fem år. Eftersom de enligt amerikansk lag endast får användas en gång exporteras de till bland annat europeiska länder för lagring av andra drycker.

Bourbonfat ger en guldbrun färg, en sötaktig doft med inslag av vanilj och karamell och en rund, angenäm smak.

Vi använder enbart fat av first-fill kvalitet, vilket ger en kraftigare karaktär.

 
30-litersfatet - vår första storlek
Ett 30-litersfat anger den ursprungliga mängden vid fatfyllningen. Den slutliga mängden beror på lagringstiden, eftersom en mindre del whisky avdunstar varje år. Denna del kallar skottarna angels share. Även änglarna måste ju få sitt...

På ett mindre fat utvecklas whiskyn snabbare, eftersom en större del av whiskyn har kontakt med eken. Att vi använder just 30-litersfat beror på att vi i vår allra första anläggning - Mackmyra pilotdestilleri - fick ut trettio liter råwhisky i varje omgång. Storleken visade sig bra vid lagring, med snabb mognad, och har därför fått vara kvar både av kvalitetsskäl och som påminnelse om hur det hela började. Vårt nya, fullskaliga destilleri (som stod klart 2002) klarar upp till 800 liter per dag.

 

Smögen Västkustlager
Väskustlagret på Smögen är Mackmyras nyaste lager. Det byggdes upp under 2007 i en av Kustbevakningens gamla bergrum, insprängt i Smögens klippor. Västkustlagret invigdes sommaren 2007 av mer än 200 stolta medgrundare som valt att lagra sina egna fat där.

GPS-koordinater: Lat: N 58º 21' 29.48", Long: E 11º 13' 50.79"

 

Fyllningsdatum: 24 maj 2007.

Tappning skedde 8 september 2010. Gav 51 flaskor 57,4%iga godsaker. Lagringstiden belv 3 år, 3 månader och 3 veckor.

Skriv gärna i bloggen när ni testat.... Länk här -->