Aktiviteter 

Vår utsände Peter Carlsson offrade sig och provade vår Xtra rök och Ambasadörsfatet på Whiskymässan i Nacka.

Dags att avrapportera förra veckans avsmakning av Mackmyrafat. Jag hade fått ut prov på Extra Rök/Bourbon (08-0674) och Rök/Ambassadörsfat (MA-0689).

Samtidigt provade vi två andra fat med min whiskyklubb Stockholm Whisky Enthusiasts, varav det ena var ett tvillingfat till extra-röken fast lagrat på sherryfat.

Extra rök på bourbonfatet har nu legat på i två år och tio månader och håller 57,4%. Efter rapporterna i somras hade jag förväntat mig att det skulle vara ganska

färdigt. Man kände inte mycket av röken på doften utan det var mer smör, röken kom dock igen med besked i smaken. Som det känns nu tar röken över alltför

mycket och whiskyn skulle vinna på att ligga ett tag till och trubba av rökigheten något. Tvillingfatet på sherryfatet höll 54% och hade, som sig bör, mycket gummi

i sig men även en viss del kola. Det fatet kommer att avsmakas nästa gång på mässan nästa år, så där ser vi ingen brådska. Röken på ambassadörsfatet är nu ett år

och tio månader och håller 59,8%. Pådoften hittar man en touch av mandel och en lätt rökighet. Smaken präglas av smör, ek och slutligen lakritsrot, som ligger kvar

länge i gommen. Den är ju fortfarande relativt ung och kommer att må mycket gott av att ligga på fat ett bra tag till.

 

Besök på Smögenlagret med fatprovning 2011-07-02

 

Vi inledde vårt besök på Smögen på traditionsenligt vis med en baguette med räkfylling och en god lager. Efter detta begav vi oss till Smögens Havsbad för att testa vår Xtra Rök. Och

det kan jag lova - rökig är den. Bara man öppnade locket på provröret så reagerade folk i lokalen. Den är mycket god och skall tappas så fort möjligt är. Nu blir den ju inte 3 år innan i slutet 

på november så vi kan inte anmäla oss innan till första tappningen 2012 som jag tror är i mars.  

Som sagt var den riktigt god och höll en styrka på 57,7%. Sen gick vi till lagret och klappade om tunnan - läcker den....?

     

Sen gick vi ut på klipporna med våren egen Hållö Quater Cask Reserve och njöt med Hållö fyr i bakgrunden.

Vi stötte på marknadschefen på Bergslagens destilleri som smakade och motvilligt gav den bästa betyg.

     

Det var allt för denna gång!!

 //Anders & Pazer

 

Besök på Smögenlagret med fatprovning 2009-07-04

 

 

Jag hade turen, inte minst med tanke på vädret, att besöka Kungshamn och Smögen tillsammans med Peter (Pazer) Einarsson. Vi snurrade lite på fredagskvällen innan vi begav oss till

Hållö på lördagen för att titta på fyren och bada i den underbara marmorbassängen. Det var grymt på många sätt. Grymt vackert, grymt klart vatten, grymt kallt vatten och grymt skönt att

ta en kall öl med en grym utsikt.

 

                   

 

Sedan besökte vi lagret för att klappa på de två tunnor som ligger där och väntar på oss, eller om det är vi som väntar på dem – fan vet. Lite mat och sen en kollektionsprovning på

Restaurang Havsnära i Kungshamn med den alltid lika trevlige Eric Bräck. Vi provade oss igenom de sex varianter som finnsoch senare hade vi två prover från våra fat och nedan kommer

ett försök till recension vad vi fann ut av detta. Erics alkoholmätare var trasig så vi kunde inte mäta några exakta alkoholstyrkor.

 

         

Denna var vi mest spända på att få smaka, samtidigt var vi medvetna om att den inte legat på fatet mer än 7 månader. Eric tyckte att det verkade riktigt lovande. Jag vill inte skrämma upp er men just nu är den inte god, Grappa, Obstler, Aceton, Industrisprit var ord som for i rummet när vi, med ett annat gäng på sex personer som också har en Xtra rök, smakade på fatproverna. Den luktar inte rök, den smakar egentligen inte speciellt mycket rök heller, men när man tar första andetaget efter det att man svalt får man sig en riktig käftsmäll av rök. Denna kräver mer tid innan man kan se hur den kommer att bli men jag är fortfarande övertygad om att slutprodukten kommer att bli en höjdare. Alkoholstyrkan just nu ligger på 61-62%.

 

 

Historik

Det började med ett brev från Mackmyra om en whisky....