Aktiviteter 

 

Vår utsände Peter Carlsson offrade sig och provade vår Xtra rök och Ambasadörsfatet på Whiskymässan i Nacka.

Dags att avrapportera förra veckans avsmakning av Mackmyrafat. Jag hade fått ut prov på Extra Rök/Bourbon (08-0674) och Rök/Ambassadörsfat (MA-0689).

Samtidigt provade vi två andra fat med min whiskyklubb Stockholm Whisky Enthusiasts, varav det ena var ett tvillingfat till extra-röken fast lagrat på sherryfat.

Extra rök på bourbonfatet har nu legat på i två år och tio månader och håller 57,4%. Efter rapporterna i somras hade jag förväntat mig att det skulle vara ganska

färdigt. Man kände inte mycket av röken på doften utan det var mer smör, röken kom dock igen med besked i smaken. Som det känns nu tar röken över alltför

mycket och whiskyn skulle vinna på att ligga ett tag till och trubba av rökigheten något. Tvillingfatet på sherryfatet höll 54% och hade, som sig bör, mycket gummi

i sig men även en viss del kola. Det fatet kommer att avsmakas nästa gång på mässan nästa år, så där ser vi ingen brådska. Röken på ambassadörsfatet är nu ett år

och tio månader och håller 59,8%. Pådoften hittar man en touch av mandel och en lätt rökighet. Smaken präglas av smör, ek och slutligen lakritsrot, som ligger kvar

länge i gommen. Den är ju fortfarande relativt ung och kommer att må mycket gott av att ligga på fat ett bra tag till.

 

 

Historik

Det började med ett brev från Mackmyra om en whisky....